تحقيق نفت و پالايش نفت

دسته بندي : کالاهای دیجیتال » رشته نفت (آموزش_و_پژوهش)
تاریخچه 6
تاریخچه استخراج نفت در ایران 6
نفت خام 6
تشکیل نفت 7
تشکیل نفت از مواد معدنی 7
تشکیل نفت از مواد آلی 7
مواد سازنده نفت خام 8
خواص نفت خام 8
گرانی 8
مقدار گوگرد 8
نقطه ریزش 9
حلالیت 9
نقطه جوش 9
گرمای نهان تبخیر 10
قدرت حرارتی 10
موارد استعمال برخی از برش های نفتی بدست آمده از نفت خام 10
شیرین کردن آب دریا 10
به عنوان سوخت 11
روشنایی 11
حلال 11
روان کاری 11
دید کلی 13
تقطیر 13
انواع تقطیر 14
دید کلی 14
ترکیب عنصری نفت خام 15
مواد سازنده نفت 15
هیدروکربنها 16
ترکیبات اکسیژنه 17
ترکیبات سولفوره 18
ترکیبات ازته 18
مشتقات فلزی 19
انواع تقطیر 19
دید کلی 19
تقطیر تبخیر ناگهانی 19
تقطیر با مایع برگشتی (تقطیر همراه با تصفیه) 20
انواع مایع برگشتی 21
نسبت مایع برگشتی 21
تقطیر نوبتی 22
تقطیر مداوم 22
تاریخچه استخراج نفت 23
عکسبرداری هوایی 23
نقشه برداری عملی 23
نقشه کشی 24
آزمایش روی نمونه های سطحی 24
رسم نقشه زمین شناسی 24
نقشه ساختمانی زیرزمینی 24
حفر چاه 25
آزمایش روی نمونه‌های عمقی 25
تهیه مقاطع بزرگ 25
نتیجه گیری 26
دید کلی 26
عاری نمودن نفت خام از آب 27
تصفیه برش های سبک 27
تصفیه مواد سفید 28
ترتمان با اسید سولفوریک 28
ترتمان با سود 29
تصفیه کروزون بوسیله انیدرید سولفورو ) روش ادلینو) 29
روش‌های ملایم کردن 29
رنگ بری و بی بو کردن نفت 30
تصفیه روغن‌های گریس‌کاری 31
تصفیه 31
بی‌بو کردن 31
بی‌رنگ نمودن 31
آشنایی 32
حوضه نفتی چیست؟ 33
توزیع جغرافیایی حوضه های نفتی 33
دید کلی 34
تاریخچه و سیر تحولی 34
منشا نفت 35
اشکال گسترش نفت 37
گسترش‌های سطحی 37
گسترش‌های نفتی زیرزمینی 38
موارد کاربرد نفت 39
ارتباط زمین شناسی نفت با سایر علوم 39
قسمتهای عمده یک نفتگیر 40
قله 40
نقطه ریزش 40
مخزن 41
پی نفتگیر 41
پوش سنگ 42
تعیین شکل و وضعیت مخزن 42
طبقه بندی نفتگیرها 42
مشخصات نفت 44
جدول ازسلی (1985( 44
خواص فیزیکی نفت خام 45
ویسکوزیته 45
ترکیبات مولکولی نفت خام 45
گروههای تشکیل دهنده نفت خام 46
هیدروکربنها (Hydrocarbons) 46
غیرهیدروکربنها (Heterocompounds) 46
وزن مخصوص نفت خام 46
سنجش وزن مخصوص نفت خام 46
تاثیر درجه حرارت بر وزن مخصوص نفت خام 47
انواع مختلف نفت برحسب A.P.I 47
ضریب انبساط نفت خام 48
ارزش حرارتی و گرمایی ویژه نفت خام 48
نقطه اشتعال نفت 48
نقطه سفت شدن نفت خام 48
پالایش نفت خام 48
منشا تشکیل نفت 49
دید کلی 49
حمل و ته نشست مواد آلی در دریا 49
فیتوپلانکتونها 50
آب 50
انرژی نفت 50
فتوسنتز و ذخیره انرژی در مواد آلی 51
مهمترین مواد آلی تشکیل دهنده نفت 52
زئوپلانکتونها Zeoplanciones 52
دلتاها و تشکیل نفت 53
اسید هومیک   53
تفکیک نفت سفید از نفت خام 53
نفت سفید ( کروزن( 54
مشخصات مهم نفت سفید 55
نقطه اشتعال 55
نقطه دود (SMOKE POINT) 55
مقدارذغال شدن (CHARVAIUE) 55
تصفیه شیمیایی نفت سفید 56
تصفیه با سود 56
تصفیه با اسید سولفوریک 56
روش دکتر 57
روش هیپوکلریت 57
تصفیه نفت سفید بوسیله انیدرید سولفوره روش ادلینو 57
موارد کاربرد نفت سفید 58
نفت کوره 58
نفت کوره ، یک فراورده جانبی 59
مشخصه‌های بحرانی نفت کوره 59
نفت کوره سنگین 59
نفت‌های گرمایشی 59
مهمترین نفت‌های کوره تقطیری 60
تقسیم بندی سنگهای مخزن 60
نامگذاری سنگهای مخزن 61
سنگهای مخازن دریایی و غیر دریایی 61

تاریخچه 
این ماده را از قرنها پیش بصورت گاز در آتشکده و یا به فرم قیر (کاده ای که پس از تبخیر مواد فرار یا سبک نفت از آن باقی می‌ماند) می‌شناخته‌اند یا بطوری که در کتب مقدس و تاریخی اشاره شده است که در ساختمان برج بابل از قیر استفاده گردیده و کشتی نوح و گهواره موسی نیز به قیر اندوده بوده است. بابلی‌ها از قیر بعنوان ماده قابل احتراق در چراغها و تهیه ساروج جهت غیر قابل نفوذ نمودن سدها و بالاخره جهت استحکام جاده‌ها استفاده می‌کرده‌اند.
مدت زمان مدیدی ، مورد استعمال نفت فقط برای مصارف خانگی و یا به عنوان چرب‌کننده‌ها بود، اما از آغاز قرن شانزدهم میلادی روز به روز موارد استعمال آن رو به افزایش نهاد تا اینکه در سال 1854 دو نفر داروساز وجود یک فراکسیون سبک قابل اشتعال را در روغن زمینی تشخیص دادند و همچنین به کمک تقطیر ، مواد دیگری بدست آوردند که برای ایجاد روشنایی بکار می‌رفت. بر اساس این کار آزمایشگاهی بود که بعدا دستگاههای عظیم تصفیه نفت طرح‌ریزی و مورد بهره برداری قرار گرفت. صنعت نفت در آتازونی در سال 1859 شروع شد. 
تاریخچه استخراج نفت در ایران 
صنعت نفت ایران نیز از سال 1908 پس از هفت سال تفحص مکتشفین و کشف نفت در مسجدسلیمان واقع در دامنه جبال زاگرس ، پا به عرصه وجود گذاشت. 
نفت خام 
امروزه چاههای نفت متعددی در سراسر جهان وجود دارد که از آنها نفت استخراج می‌کنند و به نفتی که از چاه بیرون کشیده می‌شود، نفت خام می‌گویند. نفت خام را تصفیه می‌کنند، یعنی هیدروکربنهای گوناگونی را که نفت خام از آنها تشکیل شده است از یکدیگر جدا می‌کنند که به این کار پالایش نفت می‌گویند و در پالایشگاهها این کار انجام می‌شود. نفت منبع انرژی و سرچشمه مواد اولیه بسیاری از ترکیبات شیمیایی است و این دور از عوامل اصلی اقتصادی مدرن بشمار می‌رود. در صنایع جدید از ثروت بیکران و تغییر و تبدیل مواد خام اولیه آن بی‌اندازه استفاده می‌شود. 
تشکیل نفت 
نحوه پیدایش نفت دقیقا تشخیص داده نشده و در این مورد فرضیات گوناگونی پیشنهاد شده است. برخی از این تئوریها ، مربوط به مواد معدنی و بعضی دیگر مربوط به ترکیبات آلی می‌باشد. 
تشکیل نفت از مواد معدنی 
اساس این فرضیه بر این است که کربورهای فلزی تشکیل شده در اعماق زمین در اثر تماس با آب‌هایی که در زمین نفوذ می‌نماید، ابتدا ایجاد هیدروکربورهای استیلنی با رشته زنجیر کوتاه می‌کند. سپس هیدروکربورهای حاصل در اثر تراکم و پلیمریزه شدن ایجاد ترکیبات پیچیده و کمپلکس را می نماید که اغلب آنها اشباع شده است. 
تشکیل نفت از مواد آلی 
بر اساس این فرضیه تشکیل نفت را در اثر تجزیه بدن حیوانات در مجاورت آب و دور از هوا می‌دانند. زیرا در این شرایط ، قسمت اعظم مواد ازته و گوگردی تخریب و مواد چرب باقیمانده در اثر آب ، هیدرولیز می‌گردد. اسیدهای چرب حاصله ، تحت اثر فشار و درجه حرارت با از دست دادن عوامل اسیدی تولید هیدروکربورهائی با یک اتم کربن کمتر می‌نماید.
"انگلر Engler" از تقطیر حیوانات دریائی توانسته است مواد نفتی را تهیه نماید و با توجه به خاصیت "چرخش نوری" مواد نفتی که علت آن وجود گلسترین است (ماده ای که در بدن حیوانات وجود دارد) این فرضیه بیان و مورد تایید شده است. در صورتی که فرضیه های دیگر که مبتنی بر اساس مواد معدنی در تشکیل نفت می‌باشد، هیچگونه توضیح و دلیل قانع کننده ای در مورد این ویژگی نمی‌تواند بیان نماید.
همچنین نفت می‌تواند از تجزیه گیاهان تولید گردد. در این حالت ، خاصیت چرخش نور را به علت وجود ترکیب مشابه گلسترین یعنی پلی استرولها می‌دانند."مرازک Mrazec" ، میکروبها را در این تغییر و تبدیل موثر می‌داند.
تئوری تشکیل نفت بر مبنای مواد آلی ، فعلا بیشتر مورد قبول می‌باشد و اختلاف قابل ملاحظه‌ای را که بین ژیزمان‌ها (منابع نفتی) مشاهده می‌گردد، بعلت شرایط و عوامل مختلف تشیکل ژیزمان‌ها می‌دانند.
مواد سازنده نفت خام 
مواد سازنده نفت از نظر نوع هیدروکربور و همچنین از نظر نوع ترکیبات هترواتم دار بستگی به محل و شرایط تشکیل آن دارد. بنابراین مقدار درصد مواد سازنده نفت خام در یک منبع نسبت به منبع دیگر تغییر می‌کند. بطور کلی مواد سازنده نفت شامل: هیدروکربورها- ترکیبات اکسیژنه - سولفوره - ازته و مواد معدنی می‌باشد. 
خواص نفت خام 
گرانی 
چگالی نفتهای خام را بیشتر بر حسب درجه A.P.I به جای گرانی ویژه (چگالی نسبی) بیان می‌کنند. ارتباط بین این دو ، به گونه ای است که افزایش گرانی API با کاهش گرانی ویژه مطابقت می‌کند. گرانی نفت خام می‌تواند بین پایینتر از 10API تا بالاتر از 50API قرار بگیرد، ولی گرانی اکثر نفتهای خام در گستره بین 20 تا 45API قرار دارد. گرانی API همواره به نمونه مایع در 60 درجه فارینهایت اشاره دارد. 
مقدار گوگرد 
مقدار گوگرد و گرانی API دو خاصیتی هستند که بیشترین اثر را به ارزش‌گذاری نفت خام دارند. مقدار گوگرد بر حسب درصد وزنی گوگرد بیان می‌شود و بین 0,1 در صد تا 5 درصد تغییر می‌کند. نفتهایی که بیش از 0,5 درصد گوگرد دارند، در مقایسه با نفتهای کم‌گوگردتر ، معمولا محتاج فراورشهای گسترده‌تری هستند. 

نقطه ریزش 
نقطه ریزش نفت خام بر حسب F˚ یا c˚ معرف تقریبی پارافینی‌ بودن یا آروماتیکی ‌بودن نسبی آن است. هرچه نقطه ریزش پایینتر باشد، مقدار پارافین کمتر و مقدار آروماتیک بیشتر است. 
حلالیت 
قابلیت انحلال هیدروکربورها در آب عموما خیلی کم می‌باشد. مقدار آب موجود در هیدروکربورها با افزایش درجه حرارت زیاد می‌شود. حلالیت هیدروکربورها در کلروفرم ، سولفورکربن و تتراکلریدکربن حائز اهمیت است که با افزایش درجه حرارت ، زیاد و با افزایش وزن مولکولی کاسته می‌گردد. قابلیت انحلال آروماتیکها بیشتر بوده و بعد از آنها اولفین‌ها - نفتن‌ها - متانی‌ها قرار دارد.
ضمنا قابلیت انحلال ترکیبات اکسیژنه - ازته - سولفوره ، کمتر از هیدروکربورها می‌باشد. بالاخره نفت ، حلال هیدروکربورهای گازی‌شکل و تقریبا تمام هیدرورکربورهای جامد - گریس‌ها - رزین‌ها - گوگرد و ید می‌باشد. 
نقطه جوش 
نقطه جوش هیدروکربورهای خالص با وزن مولکولی و همچنین برای سری‌های مختلف با تعداد مساوی اتم کربن بترتیب از هیدروکربورهای اشباع‌شده به اولفین‌ها - نفتن‌ها و آروماتیکها افزایش می‌یابد. بدین ترتیب نقطه جوش هیدروکربورهای اشباع شده و اولفین‌ها از همه کمتر و سیکلوآلکان‌ها و آروماتیکها از سایرین بیشتر می‌باشد.
برای برش‌های نفتی که مخلوطی از هیدروکربورهای مختلف می‌باشند، یک نقطه جوش ابتدائی و یک نقطه جوش انتهایی در نظر گرفته می‌شود و حد فاصل بین این دو نقطه برای یک برش به نوع مواد سازنده اغلب زیاد و متغیر می‌باشد که به این حد فاصل بین دو نقطه "گستره تقطیر" گفته می‌شود. 
گرمای نهان تبخیر 
گرمای نهان تبخیر در یک سری همولوگ از هیدروکربن‌ها بترتیب از مواد سبک به سنگین کاهش می‌یابد و همچنین مقدار آن از یک سری به سری دیگر ، مثلا بترتیب از آروماتیکها به نفتن‌ها و هیدروکربورهای اشباع شده نقصان می‌یابد. بنابراین گرمای نهان تبخیر با دانسیته فراکسیون مربوط بستگی دارد. 
قدرت حرارتی 
قدرت حرارتی عبارت از مقدار کالری است که از سوختن یک گرم ماده حاصل می‌شود. قدرت حرارتی هیدروکربورها به ساختمان مولکولی آنها و قدرت حرارتی یک برش نفتی به نوع و مواد سازنده آن سبتگی دارد. قدرت حرارتی متان بیشتر از سایر هیدروکربورها و برابر با 13310 کیلوکالری به ازای یک کیلوگرم می‌باشد و مواد سنگین حاصله از نفت خام دارای قدرت حرارتی در حدود 10000 کیلو کالری می‌باشد. 
اثر اسید نیتریک 
هیدروکربورها در اثر اسید نیتریک به ترکیبات نیتره یا پلی‌نیتره تبدیل می‌شود. نیتراسیون برخی از مواد نفتی منجر به تهیه ترکیبات منفجره یا مواد رنگین می‌گردد. 

موارد استعمال برخی از برش های نفتی بدست آمده از نفت خام 
شیرین کردن آب دریا 
یکی از موارد استعمال گازهای نفتی در صنایع وابسته به پالایشگاهها تهیه آب شیرین از آب شور می‌باشد. 
به عنوان سوخت 
از جمله ، بنزین برای سوخت موتورهای مختلف ، کروزون سوخت اغلب تراکتورها و ماشین‌های مورد استفاده در کشاورزی و همچنین موتورهای جت هواپیماها اغلب از کروزون یا نفت سفید می‌باشد، گازوئیل که موتورهای دیزل بعنوان سوخت از نفت گاز (گازوئیل) استفاده می‌نمایند، نفت کوره یا مازوت یک جسم قابل احتراق با قدرت حرارتی 10500 کالری بوده که بخوبی می‌تواند جانشین زغال سنگ گردد و سوختن آن تقریبا بدون دود انجام می‌گیرد. 
روشنایی 
از کروزون جهت روشنایی و همچنین برای علامت دادن به کمک آتش استفاده می‌شود، چون نقطه اشتعال کروزون بالاتر از 35 درجه است، لذا از نظر آتش‌سوزی خطری ندارد. 
حلال 
از هیدروکربورهای C4 تا C10 می‌توان برش‌هائی با دانسیته و نقاط جوش ابتدائی و انتهایی متفاوت تهیه نمود که مورد استعمال آنها اغلب بعنوان حلال می‌باشد. بعنوان مثال ، اتر نفت یک حلال سبک با نقطه جوش 75-30 درجه سانتیگراد و وایت اسپیریت (حلال سنگین) که از تقطیر بنزین بدست می‌آید بعنوان حلال ، رنگ‌های نقاشی و ورنی ها استفاده می‌گردد. همچنین برای تمیز کردن الیاف گیاهی و حیوانی و یا سطح فلزات از برش‌های خیلی فرار (تقطیر شده قبل از 110 درجه سانتیگراد) استفاده می‌شود. 
روان کاری 
روغنهای چرب کننده : نوعی روغن که جهت روان کاری بکار می‌رود. بستگی به شارژ ، سرعت ، درجه حرارت دستگاه دارد. انواع روغنها عبارتند از:
1. روغن دوک برای چرب کردن دوک ، موتورهای الکتریکی کوچک و ماشین های نساجی و سانتریفوژهای کوچک 
2. روغن ماشین‌های یخ سازی جهت روغنکاری کمپرسورهای آمونیاکی کارخانجات یخ‌سازی 
3. روغن ماشین‌های سبک جهت روان کاری موتورهای الکتریکی ، دینام‌ها و سانتریفوژهای با قدرت متوسط 
4. روغن ماشین‌های سنگین مخصوص روغنکاری موتورهای دیزلی است مانند دیزل‌های سورشارژه و غیره 
5. روغن برای سیلندرهای ماشین بخار 
6. روغن برای توربین ها 
7. روغن برای موتورهای انفجاری (اتومبیل و غیر) 
8. روغن دنده 
9. روغن موتورهایی که دائما با آب در تماس است.
گریس ها: یک روان کننده نیمه جامد است و متشکل از یک روغن نفتی و یک پر کننده (از سری صابونهای فلزی) یا سفت‌کننده  (از مواد پلیمری ) می‌باشد. کاربرد گریس بیشتر برای اتومبیل‌ها و برخی صنایع مناسب می‌باشد.
آسفالت و قیراندودی: در حال حاضر 75 درصد از باقیمانده حاصل از عمل تقطیر در خلاء برای پوشش جاده‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
موارد استعمال داروئی: از قبیل وازلین باعث نرم شدن پوست بدن گردیده و برای بهبود سرمازدگی نیز موثر است.
پارافین: از پارافین ذوب شده و خالص شده جهت ساخت داروهای زیبائی استفاده می‌گردد.
گلیسیرین: مقدار قابل ملاحظه ای از این ماده ، از نفت تهیه می‌گردد. علاوه بر مصارفی که گلیسیرین در صنعت (برای تهیه باروت دینامیت ، مرکب و غیره ) دارد، از آن برای فرم نگه داشتن پوست بدن و یا تهیه داروهائی از قبیل گلیسیرین یده استفاده می‌شود. 
پالایش نفت
دید کلی 

دسته بندی: کالاهای دیجیتال » رشته نفت (آموزش_و_پژوهش)

تعداد مشاهده: 4099 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.doc

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 62

حجم فایل:960 کیلوبایت

 قیمت: 55,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل