نگاهى اجمالى به سيستم نت كارخانه :
سيستم تعميرات و نگهدارى در كارخانجات دارو پخش به صورت نيمه متمركز است . در اين سيستم بيش از 120 نفر در سطوح مختلف مهارتى در بخشهاى گوناگونى مشغول به كارند كه همگى وظايف خود را زير نظر مديريت فنى مهندسى انجام مى دهند . واحد برنامه ريزى فنى مهندسى نيز تحت نظر اين مديريت اقدام به برنامه ريزى فعاليتهاى نت و كاليبراسيون در اين واحد توليدى مى نمايد .
ديگر زيرمجموعه هاى مديريت فنى مهندسى را مى توان به بخشهاى مرتبط با توليد و غير مرتبط با توليد تقسيم كرد .
بخشهاى ساختمانى ، تأسيسات ، نوسازى ، تراشكارى ، برق و الكترونيك را بخشهاى پشتيبانى يا غير مرتبط با توليد مى خوانيم كه در تعمير و نگهدارى تجهيزات خطوط مختلف توليدى اين كارخانه نقشى ندارند و به صورت غير متمركز بيشتر به تعمير و نگهدارى از تجهيزات جانبى كل كارخانه نظير سيستمهاى تهويه ، خطوط انتقال انرژى و ... مى پردازند . تقسيم كار بين اين بخشها فراتر از خطوط مختلف بوده و ملزم به ارائه خدمت خاص خود به تمام كارخانه مى باشند .
اما بخشهاى مرتبط با توليد در دارو پخش به حسب خطوط گوناگون توليد تقسيم كار كرده اند .
فنى مهندسى 1 مسئول تعمير و نگهدارى از تجهيزات خطوط استريل ، شربت و پماد ميباشد و فنى مهندسى 2 مسئوليت تعمير و نگهدارى ازخطوط ساخت ، پرس و بسته بندى قرص و كپسول را بر عهده دارد .
فنى مهندسى 3 در ارتباط با خطوط سرم سازى و مگومين كامپوند فعاليت مى كند .
نكته حائز اهميت اين است كه هر كدام از اين سه بخش به دو دستۀ برق و مكانيك تقسيم ميشوند و با ديدى تخصصى و تفكيك شده اقدام به انجام سرويسهاى تعمير و نگهدارى در بخش خود مينمايد .
وجود تكنسينهاى متخصص و كار آزموده در اين بخشها شركت را از عقد هر گونه قرارداد جانبى با پيمانكاران خارج از كارخانه جهت انجام عمليات تعميرات و نگهدارى تجهيزات خطوط توليدى بى نياز ساخته است . البته واضح است كه توان بخش تراشكارى كارخانه نياز گسترده و متنوع واحدهاى فنى مهندسى را تأمين نمى كند و كارخانه جهت تأمين نياز اين واحدها در اكثر موارد از پيمانكاران خارج از كارخانه نيز بهره مى گيرد .
واحد برنامه ريزى فنى مهندسى با تلاش چند ساله اى موفق به ايجاد يك سيستم تعميرات و نگهدارى براى كارخانه شده است مجموعه اى از يك نرم افزار به نام تيمار و چندين فرم اطلاعاتى هماهنگ با آن كه نرم افزار تيمار بصورت يك بانك اطلاعاتى حاوى اطلاعات و گزارشهاى عملكرد سيستم مى باشد و بخشهاى در ارتباط با نت موظفند عملكرد خود را توسط فرمهاى تهيه شده ( كه هماهنگى كاملى با نرم افزار دارند ) به برنامه ريزى اطلاع دهند .
اينك ضمن تشريح چگونگى عملكرد سيستم به بيان فرايند انتقال اطلاعات توسط فرمهاى مذكور مى پردازيم . نمونه اى از كليه فرمهاى موجود در كارخانه جهت اطلاع خواننده در انتهاى همين بخش آورده شده است .
دربارۀ بازرسى و تعميرات پيشگيرانه در اين كارخانه بايد گفت كه :
ابتدا با همفكرى بخشهاى برنامه ريزى نت و رؤساى بخشهاى فنى ، فرم اطلاعات تعميرات و نگهدارى براى دستگاههاى مختلف تهيه مى شود و فعاليتهاى تعميراتى ، روزانه ، هفتگى و ماهانه در آن ثبت مى شود . اين اطلاعات به دو قسمت روزانه و ماهانه تقسيم مى شود ، اطلاعات روزانه در برگه هاى چك ليست براى هر دستگاه نوشته مى شود و اپراتور را موظف مى سازد بر اساس دستورالعمل آمده در چك ليست عمل كند . عملكرد او بايستى توسط سرپرست بخش فنى مربوطه تأييد شود . در مورد تعميرات هفتگى نيز همين گونه عمل ميشود .
انجام تعميرات PM ماهانه نيز در اين كارخانه با درخواست برنامه ريزى نت از واحدهاى فنى مهندسى انجام مى گيرد . فعاليتهاى PM براى دستگاههاى مختلف كاملا" مشخص و داراى شناسنامه مى باشد به طوريكه واحد برنامه ريزى نت و نگهدارى كارخانه براى انجام PM در برگۀ درخواست كار فنى كد كارت فعاليت مورد نظر نيروهاى تعميراتى نسبت به PM مورد نظر به خوبى توجيه مى شوند . شمارۀ دستور كار- تاريخ انجام كار،كد دستگاه و شرح فعاليت كه فنى بايد آنها را انجام دهد مشخص است . اين برگه از روى كارت فعاليت طراحى شده است كه كارت فعاليت دورى در دست فنى جهت راهنمايى بيشتر آنها وجود دارد .
در اين كارت اطلاعات مفيدى براى تعمير كار موجود دارد اطلاعاتى از قبيل مدت تخمين انجام فعاليت ، ابزارآلات مورد نياز، روغنها و روانسازهاى لازم ، شرح دقيق فعاليت تعمبراتى ، نكات ايمنى و ...همانگونه كه اشاره شد به اطلاعات اين فرم و سيستم كد بندى آن نيز با نرم افزار برنامه ريزى نت كارخانه ( تيمار ) هماهنگ مى باشد .